Замінники яєць
Деякі люди уникають яєць через алергію або дієтичні уподобання. У цій статті розглядаються 13 інгредієнтів, які можна використовувати як замінники яєць.
На основі доказів Ця стаття ґрунтується на наукових доказах, написаних експертами та перевірених експертами. Ми дивимося на обидві сторони аргументації та прагнемо бути об'єктивними, неупередженими та чесними.
Останнє оновлення - 18 трав 2023 р., востаннє перевірено експертом 7 жовтня 2021 р.
Яйця неймовірно корисні та універсальні, що робить їх популярною їжею для багатьох.
Вони особливо поширені у випічці, де їх вимагають майже всі рецепти.
Але з різних причин деякі люди уникають яєць. На щастя, є безліч замін, які ви можете використовувати натомість.
Більше статей, які можуть вам сподобатися
Людям, які читають “13 ефективних замінників яєць”, також подобаються ці статті:
Чим можна замінити яйце у випічці
Яйця по праву вважаються одним із основних інгредієнтів випічки. Однак наявність алергії або перевагу веганському меню, наприклад, - це не привід відмовлятися від улюблених ласощів. На щастя, як і більшість інших продуктів, яйця цілком замінені. Без шкоди для текстури, а іноді і для смаку, ви можете приготувати випічку, яку насолоджуватиметеся без оглядки.
Продукти, які замінюють яйця
У тесті яйця виконують відразу кілька функцій: надають текстуру та зв'язують інгредієнти, додають легкість чи вологу. У кожному окремому рецепті вони працюють по-різному, тому, вибираючи замінник, потрібно чітко розуміти, яку роль виконують яйця.Чи буде достатньо у тесті жиру чи вологи? Чи поєднується замінник з іншими інгредієнтами? Іноді, може знадобитися не просто замінити яйця, а й підкоригувати рецепт, щоб випічка вийшла такою ж повітряною, ніжною та смачною.
Стиглий банан
У банані досить багато крохмалю, тому він чудово пов'язує інгредієнти. Але недостатньо жиру, через що випічка може не так сильно підрум'янитися. Крім того, банан може надати тесту трохи більш щільну та вологу текстуру. Основний нюанс, про який варто пам'ятати – банан надасть готовим виробам легкий фруктовий смак, тому краще вибрати інший замінник для несолодкої випічки.
Для ідеальної текстури тіста розімніть стиглий банан до однорідного пюре. Щоб замінити одне велике яйце, вам знадобиться приблизно 70 грам м'якоті стиглого банана.
Яблучне пюре
Яблуко - ще один фруктовий замінник, який містить багато пектину. Випічка з яблучним пюре виходить досить вологою та зі злегка жувальною текстурою.
Якщо ви використовуєте готове пюре з магазину, обов'язково вивчіть склад щодо наявності цукру. У деяких випадках рецепт варто підкоригувати, щоб випічка не була надто нудотною. Якщо готуєте пюре самі, запікайте очищені від серцевини яблука до м'якості, а потім протріть через дрібне сито.
Фруктові пюре – чудовий замінник яєць у кексах та пирогах.
Насіння льону
Льон вже давно використовується на кухнях багатьох веганів. Існує навіть термін «лляне яйце». І все це не дарма. Насіння льону – чудовий замінник, здатний чудово зв'язувати тісто. Крім того, він універсальний, підходить як для солодкої, так і для несолодкої випічки.
Щоб замінити одне яйце, подрібніть 1 ст. л. насіння льону в кавомолці та додайте 3 ст. л. води.Перемішайте та дайте суміші постояти близько п'яти хвилин.
Насіння льону може надати випічці трохи горіховий або землістий смак, а також жувальну і щільнішу текстуру.
Насіння чиа
Залізоподібна текстура замоченого насіння чиа робить їх чудовим замінником яєць у солодкій випічці. У тесті вони чимось нагадують мак, але також надають виробам досить ніжної текстури.
1 ст. л. насіння чиа, замоченого на 10-15 хвилин (до загусання) в 3 ст. л. води буде достатньо для заміни одного яйця в рецепті.
Кукурудзяний крохмаль
Зв'язувальні властивості крохмалю нерідко використовуються для загущення соусів та підлив. Так само крохмаль працює і у випічці. Важливо обов'язково розвести крохмаль у воді (з розрахунку 1 ст. л. крохмалю на 3 ст. л. води) та ретельно перемішати до повного розчинення.
Крохмаль не має смаку та запаху, тому підходить абсолютно для будь-якої випічки. Однак, можливо, доведеться додати в тісто розпушувач, щоб компенсувати відсутність яйця.
Інші варіанти
З терміном аквафабу знайомі далеко не всі. Так називають рідину, в якій варяться бобові (нут, квасоля і т. д.) і яка міститься всередині банки з консервованими бобами. На вигляд вона чимось нагадує сирий білок і працює приблизно так само. Аквафабу можна навіть збити. Близько 45 грамів (3 ст. л.) аквафаби замінять одне яйце.
Натуральний йогурт можна використовувати у тих рецептах, де яйця є рідкими інгредієнтами, щоб компенсувати вологу. Близько 50 г замінять одне яйце.
Шовковий тофу, популярний веганський продукт, містить багато води і не має яскраво вираженого смаку. Однак він може надати випічці більш щільну текстуру. Приблизно 60 г тофу може замінити одне яйце в тесті.
Готові замінники курячих яєць
На полицях магазинів можна знайти готові суміші для випічки, які замінюють яйця. Вони не містять тваринного білка та глютену, тому особливо підходять для алергіків. 2 ст. л. такої суміші замінюють одне яйце.
Такі суміші зазвичай складаються з борошна бобових (нута, наприклад) та зелених бананів з додаванням соєвого білка. Замінник не має яскравого смаку, тому він підходить для всіх видів випічки.
Інгредієнти для заміни яєць у кулінарії
Якщо яйця в тесті виконують функцію розпушувача, альтернативою може стати 1 год. л. харчової соди та 1 ст. л. столового оцту.
Коли компенсувати потрібно не лише розпушення, а й жир, використовуйте 1 год. л. олії, 2 ст. л. води та 2 год. л. розпушувача.
Альтернативою яйцям може бути й проста газована вода. Вона компенсує вологу, а також надає виробам пишності завдяки бульбашкам. Близько 60 грам газування допоможе замінити одне середнє яйце.
Ще один продукт, який допоможе замінити яйце агар-агар. 1 ст. л. порошку розчиніть у 1 ст. л. води. Желюючі властивості допоможуть зв'язати тісто, при цьому не вплинуть на смак, як у випадку з чиа, наприклад.
Для змащування виробів перед випіканням можна використовувати:
- розведений крохмаль із невеликою кількістю цукру;
- молоко (соєве або мигдальне для веганів);
- мед чи сироп;
- олія (вершкове або рослинне).
Цукор надає рум'яності, а жир – додатковий блиск. Якщо потрібно зволожити виріб, достатньо змастити його звичайною водою.
Кекс без яєць
На замітку хочемо запропонувати простий рецепт випічки без яєць. Кекс виходить пишним, ніжним та дуже смачним.
Інгредієнти:
- Борошно - 200 г;
- Сіль – 1/2 год. л.;
- Цукор - 150 грам;
- Рослинна олія (без запаху) – 5 ст. л.;
- Сода – 1 год. л.;
- Вода – 240 мл;
- Яблучний оцет – 1 год.л.;
- Ванільний ароматизатор – 2-3 краплі (за бажанням).
Як готувати:
1. У глибокій мисці з'єднайте борошно, що просіює, з цукром, содою і сіллю.
2. Додайте олію, оцет та ароматизатор.
3. Влийте воду і ретельно перемішайте тісто віночком до однорідності.
4. Викладіть тісто у форму (можна використовувати формочки для маффінів) і відправте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте кекс 40-45 хвилин|мінути| до готовності.
5. Перед подачею остудіть, за бажання присипте цукровою пудрою або прикрасьте цукровою глазур'ю.
Яким би важливим та універсальним не був продукт у рецепті, завжди можна спробувати знайти альтернативу. Вдалих вам кулінарних відкриттів!
Цей матеріал захищений авторськими правами. Копіювання матеріалів сайту дозволяється лише за умови посилання на джерело.
Чим замінити яйця у випічці: 13 ідей
Яйця, хоч і мають багато корисних якостей, у свій раціон включають далеко не всі.
А як же випічка? Чим замінити яйця при приготуванні улюблених ласощів?
Не впадайте у відчай! Пропонуємо 13 альтернативних варіантів.
Роль яєць у випічці
Щоб знайти гідну заміну яйцям, давайте розберемося яка їхня роль при приготуванні випічки. Як вони впливають на структуру, колір, смак і консистенцію.
• Яйця пов'язують інгредієнти, утримують їх разом, забезпечуючи цілісність
• Яйця затримують повітря у продуктах, примушують їх розширюватись при нагріванні. Це надає об'єм та легку, повітряну текстуру таким виробам, як суфле, пироги, меренги.
• Яйця роблять вироби соковитішими
• Яйця допомагають покращити смак випічки і забезпечують золотисто-коричневу скоринку.
Що ж, відмовившись від яєць, наша випічка стане сухою, плоскою або без запаху? Зовсім ні. Для яєць існує безліч альтернатив.
1. Яблучне пюре
Пюре з варених яблук є чудовою заміною яєць у більшості рецептів. Співвідношення: чашки пюре (близько 65 г) замість одного яйця.
Для приготування пюре краще використовувати несолодкий сорт яблук. В іншому випадку слід зменшити кількість цукру або підсолоджувача в рецепті.
2. Бананове пюре
Пюре із банана є ще однією популярною заміною для яєць, якщо вас не збентежить м'який банановий смак готового продукту.
А ось пюре з гарбуза чи авокадо не так сильно вплинуть на смак, але також можуть виступити замінником яйця у випічці.
Яке б пюре ви не взяли, для заміни одного яйця його знадобиться ¼ чашки (65 грамів).
Хлібобулочні вироби, виготовлені на пюре, будуть щільними та злегка вологими.
Ця заміна найкраще підходить для тортів, кексів, тістечок та швидкого хліба.
3. Подрібнене насіння льону або насіння чиа
Ви можете розмолоти насіння будинку або купити готове насіннєве борошно в магазині.
Щоб замінити одне яйце, збийте 1 столову ложку (7 г) меленого чиа або лляного насіння з 3 столовими ложками (45 г) води до повного вбирання вологи та загусання.
Хлібобулочні вироби можуть бути важкими і щільними з горіховим смаком.
Найкраще такий варіант підходить для випікання млинців, вафель, кексів, хліба та печива.
4. М'який тофу
Тофу - це соєве молоко, що згущує, оброблене і спресоване в тверді блоки.
Текстура тофу залежить від вмісту води. Чим більше води вичавлюється, тим міцніше стає тофу. Якщо тофу має високий вміст води, він м'якше по консистенції.
Щоб замінити одне яйце, візьміть ¼ чашки (близько 60 г) м'якого тофу.
М'який тофу відносно безсмачний, але він може зробити випічку щільною і важкою, тому його найкраще використовувати в тістечках, печивах, швидкому хлібі та тістечках.
5. Оцет та харчова сода
Змішуючи 1 чайну ложку (7 г) харчової соди з 1 столовою ложкою (15 г) оцту, можна замінити одне яйце в більшості рецептів.
При змішуванні оцту та харчової соди починається хімічна реакція, внаслідок якої утворюються вуглекислий газ та вода. Завдяки цьому випічка стає легкою та повітряною.
Така заміна найкраще підходить для тортів, кексів та швидкого хліба.
6. Йогурт чи Пахта
І йогурт, і пахта є добрими замінниками яєць. Співвідношення теж, що для фруктових пюре - 1/4 чашки йогурту або пахти замінює 1 яйце.
Найкраще використовувати простий йогурт, оскільки ароматизовані та підсолоджені сорти можуть змінити смак вашого рецепту.
Цей варіант заміни найкраще підходить для кексів та тортів.
7. Аррорут порошок
Arrowroot (аррорут) - американський бульба з високим вмістом крохмалю. Також збірна назва крохмального борошна, яке одержують із кореневищ, бульб і плодів деяких тропічних рослин. Крохмаль витягується з коріння рослини і продається у вигляді порошку, крохмалю або борошна.
Він нагадує кукурудзяний крохмаль і використовується в кулінарії, випічці та різних особистих та побутових продуктах. Ви можете знайти його у багатьох магазинах здорової їжі.
Суміш 2 столові ложки (близько 18 г) порошку аррорут і 3 столові ложки (45 г) води можна використовувати для заміни одного яйця.
8. Аквафаба
Aquafaba (аквафаба) - це рідина, що залишилася від приготування бобів або бобових або міститься в банках з консервованим нутом, горошком або бобами.
Рідина дуже схожа консистенцією на сирі яєчні білки, що робить її відмінною заміною для багатьох рецептів.
Ви можете використовувати 3 столові ложки (45 г) аквафаби, щоб замінити одне яйце.
Аквафаба особливо добре працює в рецептах, які вимагають тільки яєчних білків, таких як безе, зефір, печиво мигдальне або нуга.
9. Горіхова олія
Горіхові олії, такі як олія арахісу, кешью або мигдальне масло, також можна використовувати для заміни яєць у більшості рецептів.
Щоб замінити одне яйце, візьміть 3 столові ложки (60 г) горіхової олії.
Використовувати його краще в тістечках, млинцях та печиві, які швидше за все набудуть відтінку горіхового смаку.
10. Газована вода
Газована вода додасть до рецепту вологу, а також послужить розпушувачем. Збагачення вуглецем затримує бульбашки повітря, які допомагають зробити продукт легким та пухнастим.
Ви можете замінити кожне яйце ¼ чашки (60 г) газованої води.
Така заміна відмінно підходить для тортів, кексів та швидкого хліба.
11. Агар-Агар або Желатін
Желатин - тваринний білок, який зазвичай отримують із колагену свиней та корів, відмінний замінник яєць.
Веганська альтернатива желатину - агар-агар, що отримується з водоростей.
І те, й інше можна знайти у вигляді порошку в більшості супермаркетів та магазинів з продажу дієтичних продуктів чи онлайн.
Щоб замінити одне яйце, розчиніть 1 столову ложку (близько 9 г) не ароматизованого желатину в 1 столовій ложці (15 г) холодної води. Потім змішайте з 2 столовими ложками (30 г) окропу до утворення піни.
У разі використання агар-агару, щоб замінити одне яйце, змішайте 1 столову ложку (9 г) порошку з 1 столовою ложкою (15 г) води.
Жодна з цих замін не вплине на смак готового продукту, але вони можуть створити трохи жорсткішу текстуру.
12. Соєвий лецитин
Соєвий лецитин утворюється під час виробництва соєвої олії. Він має емульгуючі, зв'язуючі властивості, подібні до властивостей яєць.
Соєвий лецитин широко застосовується в кондитерському та масложировому виробництві.
Якщо ви не знайдете порошок соєвого лецитину в магазинах дієтичних продуктів, можна заглянути в будь-яку аптечну мережу.
Додавання 1 столової ложки (14 г) порошку соєвого лецитину у ваш рецепт може замінити одне яйце.
13. Комерційний замінник яєць
На ринку представлені і готові порошки замінників яєць різних брендів. Вони зазвичай виготовляються з картопляного крохмалю, крохмалю тапіоки та розпушувачів.
Замінники яєць підходять для всіх видів випічки і не повинні впливати на смак готового продукту.
Кожна марка поставляється зі своїми власними інструкціями, але для заміни одного яйця рекомендують 1,5 чайні ложки (10 г) порошку, змішані з 2–3 столовими ложками (30–45 г) теплої води.
Що робити, якщо рецепт потребує лише яєчних білків чи жовтків?
Інгредієнти, представлені в цій статті, є відмінними замінниками цілісних яєць, але деякі рецепти вимагають яєчних білків або яєчних жовтків.
Ось найкращі заміни для кожного:
• Яєчні білки: Аквафаба - найкращий варіант. Використовуйте 3 столові ложки (45 г) на кожен яєчний білок, який ви хочете замінити.
• Яєчні жовтки: Соєвий лецитин - чудовий замінник. Ви можете замінити кожен великий яєчний жовток 1 столовою ложкою (14 г) порошку соєвого лецитину.