Чи корисно авокадо: кому не варто налягати на цей фрукт
Авокадо давно настав час зображати на прапорах шанувальників здорового життя, адже цей фрукт – справжній символ правильного харчування. Армія його прихильників поповнюється також веганами і прихильниками кето-дієти, а завдяки тому, що в плодах міститься велика кількість корисних жирних кислот і вітамінів.
У чому користь авокадо
У складі цього фрукта ви можете знайти більше 20 вітамінів і мінералів, а також - харчові волокна, аскорбінову і фолієву кислоту, калій і мідь. І, звичайно ж, як уже говорилося вище, авокадо є джерелом мононенасичених жирних кислот – вони сприятливо впливають на роботу серця.
Чи шкідливий авокадо
Вживання авокадо справді може завдати шкоди – якщо цього продукту буде надто багато у вашому раціоні.
Крім цього, на ці фрукти не варто налягати тим, хто має індивідуальну непереносимість або алергію.
Серед так званих «побічних ефектів» – проблеми із травленням, які можуть виникнути через високий вміст клітковини, запор, діарея та здуття живота. Довідково Авокадо - вічнозелена плодова рослина; вид роду Персея (Persea) сімейства Лаврові (Lauraceae), типовий вид цього роду.
Останні новини
Названі стійкі до всіх хвороб сорти та гібриди баклажанів: встигніть купити насіння
Путін та Пезешкіан підписали договір про стратегічне партнерство
Негайно позбавтеся. Ці предмети на кухні можуть бути смертельно небезпечними
Вони є у кожного. Ці продукти знижують ризик розвитку раку товстої кишки.
Головні новини
Що буде з доларом після 20 січня: курс залежить від Трампу
Як отримати подвійний урожай огірків: просто посадіть поряд з овочевою культурою ця рослина
Ростітимуть, цвістітимуть і пахнуть: цим кімнатні рослини ви ще точно не підгодовували
Шахраї підбираються через дітей: батьків попередили про маркетплейси
Новини сьогодні
Водохреща 2025: що можна і не можна робити 18 січня
Сухарики або сметана: що додати до пересоленого супу, щоб його можна було їсти
Долар готує сюрприз: експерт передбачив паніку на валютному ринку
Ці рослини притягують на город мурах: не садіть їх, якщо не хочете заселити ділянку мурахами
Copyright © 2012-2024, ТОВ "Медіа Новини" УНП 191617892
Юридична адреса: 220123, м.Мінськ, вулиця Віри Хоружої 32а-2, кабінет 4
тел.8 (017) 270-16-21, e-mail: [email protected]
Біловини – інформаційно-новинний портал, спрямований на оперативне висвітлення найважливіших подій політичного, економічного, соціального, спортивного та культурного життя Росії, України, Казахстану, Білорусі та світу.
Мережеве видання "Belnovosti.by" Свідоцтво про державну реєстрацію ЗМІ №2 від 21.12.2018 року видано Міністерством інформації Білорусі.
Матеріали сайту призначені для осіб віком від 18 років (18+).
Інформація, розміщена на порталі «Бєлновини», призначена виключно для персонального користування та не підлягає подальшому відтворенню та/або розповсюдженню в будь-якій формі.
Передрук матеріалів сайту можливий виключно з письмового дозволу редакції порталу. Дизайн та технологія сайту належать ТОВ "Медіа Новини".
Директор ТОВ "Медіа Новини" Свірщевський Сергій Францович +375 (29) 707-14-75.
Головний редактор: Кістерний Віталій Олександрович +375 (29) 630-33-04.
- Редакційні стандарти
- Контакти
- Редакція
- Допомога
- Політика конфіденційності
- Політика використання cookie
- Угода користувача
- Політика обробки персональних даних
- Правила використання
- Карта сайту
Плід з минулого: що потрібно знати про авокадо, його шкоду та користь, і як його вибрати
Авокадо (плід американської персеї) — це не просто тренд, а універсальний інгредієнт безлічі страв і фактично символ здорового способу життя. Деякі дієтологи навіть називають його суперпродуктом. І не дивно: плід їдять у сирому вигляді, додають у салати, сендвічі, смузі та навіть десерти, на його основі готують соуси, його використовують як альтернативу вершковому маслу, поєднують із чим завгодно – від свіжих овочів до морепродуктів.
Звучить чудово, правда? Тільки з еволюційної погляду авокадо взагалі має існувати.
Про те, в чому проблема з цим плодом, чи це фрукт взагалі, чи справді він корисний, ми розповімо в цьому матеріалі.
Авокадо – це що?
Є два питання: до якої категорії належить плід… і чому він взагалі існує?
Фрукт чи овоч
У класичній ботаніці взагалі немає поняття фруктів та овочів, там прийнято чітко вказувати, про яку частину рослини йдеться (плодовий або вегетативної). Але для простоти з'явилася побутова класифікація – fructus та vegetabilia.
Так, фруктами вважаються плоди, які виростають з квітки і несуть насіння, а овочами вважаються коріння, стебла та листя. Авокадо під це визначення підходить: "вилуплюється" після цвітіння і має велику кісточку - насіння - в центрі. До цієї ж категорії входять абрикоси, персики, сливи, а також баклажани, кабачки, гарбузи і навіть горох.
Що не так з авокадо
Є поняття зоохорії — коли тварини запилюють рослину, удобрюють, розповсюджують її насіння. Як правило, для цього плід потрібно повністю з'їсти, переварити, помістити в ґрунт, і тоді тіста (зовнішня оболонка насіння) розм'якшується і через неї пробивається паросток.
Більшість рослин це дуже важливий етап життєвого циклу. І у разі авокадо він неможливий:
- Величезне насіння, яке складно проковтнути;
- Шкірка, кісточка і листя і містять персин — токсичну сполуку, яка у більшості тварин викликає проблеми із серцем, мастит та порушення функції ШКТ.
Імовірно, спочатку авокадо поширювалося за рахунок гігантських наземних лінивців і мамонтів, що вже вимерли, — їм персин не міг нашкодити через їх великий розмір. Гіпотетично, сьогодні їм могли б харчуватися носороги, бізони, жирафи чи кити, але їх ареали проживання не перетинаються. Зараз єдиний вид, який може їсти авокадо і не загинути, — це людина.
Тільки от воно взагалі не мало «дожити» до наших днів. Можливо, дуже давно гризуни закопали якусь кількість плодів у кислих ґрунтах або вони якось інакше «законсервувалися» і проіснували так довго — цього поки що ніхто не знає.
Яким буває авокадо
Його застосовують у різних формах і для різних цілей – не лише у кулінарії, а й у косметології та медицині.
Плід
У сирому вигляді авокадо є плід з м'якоттю світло-жовтого кольору із зеленуватим відтінком, кремоподібною текстурою і ніжним смаком. Його використовують у найрізноманітніших стравах – від класичного гуакамоле до салатів, сендвічів та смузі. Завдяки високому вмісту мононенасичених жирів, клітковини та вітамінів, авокадо вважається однією з найкорисніших добавок до раціону.Його можна їсти у свіжому вигляді, додавати до салатів, намазувати на тости або змішувати з іншими продуктами.
Олія
Олію авокадо отримують з м'якоті зрілих плодів. У кулінарії воно використовується для заправки салатів та приготування соусів. Ще на ньому зручно смажити, так як воно має високу температуру димлення і не втрачає своїх поживних властивостей при нагріванні.
Сушене авокадо
У сушеному вигляді фрукт вживають рідше, ніж у сирому. Однак сушіння дозволяє зберегти корисні властивості плода та полегшити його транспортування. В результаті виходить корисний перекушування або інгредієнт для смузі, випічки і десертів.
Яка користь від авокадо
Плід вважається джерелом поліненасичених та мононенасичених жирних кислот, а також вітаміну С, вітаміну В6, магнію та клітковини. Ще авокадо містить помірну кількість заліза, вітаміну А та антиоксидантів.
Імунітет
Фрукт багатий на вітаміни C і E — потужні антиоксиданти, які захищають клітини від вільних радикалів і зміцнюють імунну функцію.
Серце та судини
Мононенасичені жири, у тому числі олеїнова кислота, знижують рівень «шкідливого» холестерину (при надлишку осідає на стінках судин і утворює бляшки холестерину, через що порушується кровообіг) і підвищує рівень «корисного» (забирає надлишки холестерину зі стінок судин у печінку для переробки). В результаті судинні стінки зберігають еластичність, артеріальний тиск нормалізується, а збоїв у роботі серцево-судинної системи не виникає.
Зір
В авокадо містяться каротиноїди лютеїн та зеаксантин.
- Лютеїн накопичується в сітківці і затримує до 40% ультрафіолетового випромінювання, що потрапляє в очі, зміцнює стінки внутрішньоочних судин і покращує здатність бачити в сутінках і темряві.
- Зеаксантин захищає сітківку від вільних радикалів, запобігає передчасному старінню та прискорює регенерацію епідермісу.
Функція ШКТ
Висока концентрація клітковини допомагає регулювати перистальтику кишечника, полегшує процес травлення їжі та знижує ризик запорів. Крім того, клітковина не розщеплюється, а залишає організм у незмінному вигляді - і забирає з собою все "непотрібне".
Шкіра та волосся
У косметології олія авокадо застосовується для зволоження та харчування шкіри. Воно багате на вітаміни A, D і E, а також незамінні жирні кислоти, що робить його відмінним засобом для боротьби з сухістю, роздратуванням і передчасним старінням шкіри. А якщо наносити його на волосся, можна відновити його структуру, зробити його м'яким і блискучим.
Користь при схудненні
Авокадо – досить калорійний плід. Але, незважаючи на це, він може допомогти у контролі ваги. До його складу входять мононенасичені жири та клітковина, які допомагають довше відчувати насичення та уникати переїдання.
Авокадо та спорт
За рахунок жирних кислот та вуглеводів фрукт швидко насичує та дає необхідну для фізичної активності енергію. Також калій, що входить до його складу, допомагає підтримувати водно-сольовий баланс, що запобігає судомам. А ще за рахунок високого вмісту антиоксидантів прискорюються процеси відновлення після інтенсивних тренувань та знижується запалення у м'язах.
Вагітність
В авокадо висока концентрація фолієвої кислоти - одного з найважливіших вітамінів, що впливає на правильне формування нервової системи у майбутнього малюка, знижує ризик відшарування плаценти, переривання вагітності та передчасних пологів.
Користь авокадо для жінок
Фрукт містить фітоестрогени - рослинні сполуки, які за структурою та функцією дуже схожі на естрогени в жіночому організмі. Вони нормалізують менструальний цикл, допомагають знизити вираженість симптомів менопаузи та знижують ризик розвитку раку молочної залози.
Сире авокадо
При термічній обробці руйнуються фітоестрогени, антиоксиданти та вітаміни групи B, E та C (тоді як у сирому вигляді – зберігаються). Відповідно, щоб отримати максимум користі з авокадо, його краще вживати неприготованим.
Користь у зрілому віці
Авокадо містить вітамін K: він регулює вироблення білка остеокальцину, який зв'язується з кальцієм та підтримує мінеральну щільність кісткової тканини. Фактично, це природний спосіб профілактики остеопорозу - захворювання, при якому знижується щільність кісток, що загрожує переломами. Розвивається остеопороз зазвичай після 50 років, причому у жінок зустрічається частіше.
А ще антиоксиданти в авокадо допомагають покращити когнітивні функції – покращують процеси навчання та пам'яті – за рахунок стабілізації клітинних мембран та формування мембранних комплексів нейронів.
Користь авокадо для чоловіків
За даними деяких досліджень, вживання мононенасичених жирів підвищує рівень тестостерону і, відповідно, покращує репродуктивну функцію.
Ще, оскільки чоловіки більш схильні до ризику серцево-судинних захворювань, завдяки своїм корисним властивостям, про які ми писали вище, може допомогти знизити ймовірність виникнення подібних проблем.
Шкідливість авокадо для організму людини
Краще не вживати незрілі плоди і ретельно чистити зрілі, щоб в організм не потрапив персин. Звичайно, якщо випадково з'їсти трохи шкірки або надкусити кісточку, нічого страшного не станеться. Наприклад, за аналогією, в насінні яблук міститься ціанід, але його занадто мало, щоб нашкодити людині. Однак у незрілих плодах концентрація персина, а з нею і ризик отруєння, трохи вища.
Є дані про лікарську взаємодію. Так, через високий вміст вітаміну K авокадо може знижувати ефективність антикоагулянтів.
Нарешті, в окремих випадках фрукт може спровокувати алергічну реакцію — особливо в людей зі схильністю до алергії на латекс. Виявлятися алергія може шкірним висипом, свербінням або навіть набряком.
Калорійність
Авокадо - це висококалорійний плід: 160 калорій на 100 г, більшість з яких - близько 70% - надходить із жирних кислот. Так, якщо взяти середній плід (приблизно 250 г), його калорійність становитиме близько 400 калорій. Це важливо враховувати при складанні раціону.
Також у 100 г авокадо міститься 2 г білка, 8,5 г вуглеводів (більша частина з яких – клітковина та крохмаль) та 14,7 г жирів. При цьому його глікемічний індекс оцінюється приблизно 0.
Як вибрати авокадо
- Є кілька простих правил, які допоможуть підібрати смачний плід:
- Шкірка темно-зелена або майже чорна, але однорідного кольору, отже, плід стиглий
- Текстура - шорстка
- Стебло легко відокремлюється, під ним знаходиться зелена м'якоть (якщо воно коричневого кольору, — плід перезрів)
- Плід злегка м'який, але, якщо його доторкнутися, вм'ятин майже не залишається
Стиглий фрукт можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 днів. А щоб плід повільніше псувався в розрізаному вигляді і не потемнів, можна полити його соком лайма чи лимона або зберігати разом із яблуком чи бананом. Заморожувати авокадо не рекомендується інакше може зіпсуватися його смак.
Як правильно чистити і їсти
Є простий алгоритм:
- Промити авокадо під проточною холодною водою.
- Покласти плід на обробну дошку.
- Гострим ножем зробити надріз навколо центру — до кісточки.
- Взяти половинки до рук і розгорнути протилежні боку, щоб роз'єднати їх.
- Акуратно ввести ножа в ядро і обережно повернути, щоб витягти його.
- Вискребити м'якоть із шкірки або нарізати її, а потім виштовхнути шматочки ложкою.
Авокадо можна вживати окремо або додати сіль, перець або лимонний сік до смаку. Ще фрукт стане чудовим інгредієнтом для салатів, сендвічів, тостів чи смузі.
А також можна звернутися до ацтекських традицій та приготувати гуакамоле: зробити пюре з авокадо, додати томати, цибулю, кінзу, лимонний сік та спеції та перемішати.
Відповіді на запитання
Яка користь авокадо для організму?
Є ряд корисних властивостей:
- Високий вміст мононенасичених жирів знижує рівень «поганого» холестерину (ЛПНГ) та підвищує концентрацію «хорошого», що зберігає пружність судин і добре впливає на здоров'я серця.
- Вітаміни E, K, C та групи B, мінерали (калій, магній) та багато клітковини у складі.
- Антиоксиданти – лютеїн та зеаксантин – допомагають зберігати зір.
- Підтримка нормального рівня глюкози в крові та зменшення почуття голоду за рахунок високого вмісту клітковини та жирів.
Калорійність у 100 г авокадо?
160-200 калорій на 100 г залежно від сорту та зрілості плоду.
Авокадо – це фрукт?
Хоча в кулінарії плід часто використовують як овоч, з погляду ботаніки це фрукт – плід із сімейства лаврових (Lauraceae).